KOMUNIST magazin - web izdanje

regioni: OSTATAK SVETA
BLISKI ISTOK
LATINSKA AMERIKA
SEVERNA AMERIKA
EVROPA


07/01/04
Politika/Izvještaj o pariškom ESF-u (latinična / ćirilična verzija)
Više od 60 000 ljudi je iz 52 države stiglo u Pariz, na II Europski Socialni Forum, koji - kao međunarodni forum grupa koje odbijaju interese IMF, WTO, i Svijetske Banke i traže alternativnu globalizaciju - jedini na svijetu pruža mogućnost za javni pristup mnenja koje kritizira sadašnje svijetsko uređenje.

03/10/01
Po prvi put još od ranih sedamdesetih na malim ekranima imamo prizore policije u punoj ratnoj opremi i okršaja na ulicama zapadnih metropola.

08/07/00
Posle dužeg vremena, novi članak o svetskoj situaciji i perspektivama.

BLISKI ISTOK

30/05/03
Politički zaključci su jasni: tvrdnja o hemijskom i biološkom naoružanju je bila prevara koju je Bushova administracija namerno smislila da bi sakrila svoje osvajačke ciljeve u napadu na zemlju sa drugim po redu rezervama nafte na svetu. Naročito u Evropi su kritičari već počeli da iznose ovaj argument, protiv američke vlade kao i britanskog Premijera Tonyja Blaira.

05/04/03
Iračka kriza dobar je primjer ''devalvacije riječi'', koje u svojoj uobičajenoj ratničkoj, kao i pacifističkoj upotrebi, pokazuju izvanrednu sposobnost da nam vrlo malo konkretnih argumenata zaista iznose. Zato će ovaj članak, lišen pretjerane retorike i općih mjesta, pokušati reći nešto o zanemarenim aspektima ove situacije, kao i o njenoj pozadini.

03/04/03
To je i suština sukoba koji se u Savetu bezbednosti vodi(o) oko Iraka. Ne radi se o tome da se Francuska, Nemačka i ostale sile koje se protive vojnoj akciji SAD, ne slažu s vojnim intervencijama radi uklanjanja režima, ili da su zabrinuti zbog patnji iračkog naroda. Njihove zebnje su usredotočene na značenje američke invazije na Irak kao indikacije onog što se može očekivati u budućim odnosima između najvažnijih sila. One su (Francuska i Nemačka—prim. prev.) u potpunosti svesne da Irak nije zadnja stavka programa—on je tek početak. Ukratko, ono što vidimo u sukobu oko Iraka je konflikt interesa glavnih imperijalističkih sila koji će radije pre nego kasnije, dovesti do trećeg imperijalističkog rata.

23/03/03
Zamislite jedan drugi svet. Nazovimo ga Noks. Ta zemlja Noks podeljena je u izmišljene delove koji se zovu države. Neke su male a neke velike. Na Noksu izbija rat. Par velikih država odlučile su da im jedna mala država predstavlja opasnost i odlučile su da je moraju zaustaviti pre nego što se "nešto" desi. U toj maloj zemlji vlada zli diktator koji muči svoj rođeni narod, napada susedne zemlje, ima brkove. Takvi su uvek problem, takvi sa brkovima. Podsećaju na stara vremena. Možda se vrate. Ne daj, Bože! Ne, ratovaće se, robovati se neće.

20/09/02

Vlada SAD-a je krenula na put vojne agresije i političke provokacije u razmjeru još neviđenom od dana Nacista. Ova usporedba nije pretjerana ni retorička. U javnom proglašenju doktrine preventivnog udara-drugim riječima, započinjanje rata za agresivne svrhe, sa malo ili nimalo izgovora za samoodbranu-Bush & Co. se spremaju da počine isti zločin za koji su lideri nacističke Njemačke i imerijalnog Japana odgovarali pred sudom poslije drugog svjetskog rata i potom bili osuđeni i pogubljeni.

10/08/01
Sledeće godine u ovo vreme arapski narod i ceo progresivni svet obeležiće 20-godišnjicu napada na palestinske izbegličke logore El Sabra i Satila kada je izraelska vojska, uz prećutno odobravanje velikih imperijalističkih sila, izmasakrirala na stotine civila - žena i dece.

LATINSKA AMERIKA

24/10/02

Argentina je u geopolitičkom smislu ključna zemlja Latinske Amerike. Sudbina Argentine i njenog severnog suseda Brazila odrediće budućnost čitave južne Amerike. Argentinska radnička klasa odlikuje se specifičnim istorijskim nasleđem i tradicijom koja je u neku ruku jedinstvena u svetskim okvirima. Za razliku od ostalih industrijalizovanih zemalja, gde je radništvo sebe izražavalo kroz masovne socijalističke ili komunističke partije , klasna borba u Argentini iznedrila je čudnovat fenomen - političkog mutanta poznatijeg kao "peronizam".

06/03/01
Čemu nas uči kubanska revolucija? Da je revolucija moguća! To je jednostavna istina koja je ujedno i kost u grlu svetskom imperijalizmu. Čega se Vašington najviše plaši? To nije kubanska revolucija, sama za sebe, vec latino-američke revolucije, svetske revolucije.

SEVERNA AMERIKA

11/07/04
Ranih '80-ih, Reganova administracija je pokrenula svoj rat protiv terorizma. Americke snage otpocele su 'precizne' napade na Libiju, poslale »ekspedicione« snage u Liban i naravno prodavale oružje Iranu kako bi finansirali »kontre« u Nikaragvi. Takode ne možemo zaboraviti da je Reganova administracija podržala »aparthejd« u Južnoj Africi i finansirala ''UNITA'' ubice u Angoli. Invazija na Grenadu takode ne sme biti zaboravljena.

20/09/02

Vlada SAD-a je krenula na put vojne agresije i političke provokacije u razmjeru još neviđenom od dana Nacista. Ova usporedba nije pretjerana ni retorička. U javnom proglašenju doktrine preventivnog udara-drugim riječima, započinjanje rata za agresivne svrhe, sa malo ili nimalo izgovora za samoodbranu-Bush & Co. se spremaju da počine isti zločin za koji su lideri nacističke Njemačke i imerijalnog Japana odgovarali pred sudom poslije drugog svjetskog rata i potom bili osuđeni i pogubljeni.

21/08/02
U ponedeljak 15. jula, na četvrtom kanalu BBC-a, politički komentator Endrju Mar je intervjuisao Gor Vidala, čuvenog američkog pisca. Intervju je bio prilično neverovatan zbog svog pronicanja u tekuću situaciju američkog kapitalizma.

01/02/02
"Kolaps Enrona je najveći krah u korporativnoj istoriji. Za samo par meseci, ukupna "vrednost" akcija firme koja proizvodi energiju, Enrona, sedme po veličini kompanije u Americi, pala je sa 80 milijardi dolara skoro na nulu. "

EVROPA

05/08/01
Osvrt Alena Vudsa na "Izdanu revoluciju" Lava Trockog, i analiza situacije u Rusiji.

24/01/01
Ekskluzivan intervju sa aktivistom u britanskom radničkom pokretu.

29/01/00
Članak Freda Vestona o tome kako britanski buržoasko-liberalni novinar razotkriva laži NATO-a (nešto što su marksisti davno raskrinkali).

[ na početak | nazad | kontakt ]

KOMUNIST MAGAZIN (www.come.to/crveni), kontakt: proleter@email.com
Svako korišćenje, kopiranje i distribuiranje materijala je dozvoljeno, izuzev u komercijalne svrhe. Molimo vas da sačuvate oznaku izvora sa koga je materijal preuzet.