POBUNJENI UM - web magazin

oblast: UMETNOST
teme:KNJIŽEVNOST
FILM
MUZIKA


KNJIŽEVNOST

10/03/00
"Ukratko, more bi postalo civilizovano tek kada bi ajkule bile ljudi."

FILM

07/04/03
U ovom članku pokušaću da analiziram na koji način kontekst kapitalističke proizvodnje i razmene ili, preciznije nesvesni procesi recepcije koje ovakav kontekst produkuje utiču na konstituisanje narativnih konvencija u savremenom američkom žanr filmu kao i na koji način holivudska industrijsko-institucionalna struktura asimilira filmske kodove nastale izvan holivudske produkcije.

01/08/02
Mislim da je reč "umetnost" vrlo opasna, zaista. Mislim da samo treba da saopštite ono što želite da saopštite na način koji se vama čini najboljim. Možda je bolje da kažemo "komunikator" nego "umetnik" zato što je to manje pretenciozno. Svako ima sposobnost da komunicira, mislim da svako mora da ima odgovornost kao ljudsko biće da pokuša da napravi neki smisao od sveta koji nas okružuje i da izrazi to i podeli sa ostalima. Smatram da je jako teško biti u potpunosti okrenut unutrašnjem svetu.

MUZIKA

10/06/03
PUBLIC ENEMY
Povodom beogradskog koncerta (05/06/03) jedne od najvećih rap grupa proteklih decenija - Public Enemy, objavljujemo seriju članaka i intervjua o njihovom socijalnom i muzičkom značaju i ulozi u borbi za emancipaciju afro-amerikanaca i drugih potlačenih slojeva u Americi i širom sveta.
Intervjui sa Professor Griff-om i Chuck D-jem (30/06/03)
'Public Enemy': Moć narodu i ritmovima (03/06/03)
Soundtrack za revoluciju (12/02/02)
Crna kiša će pasti (03/06/03)

04/04/03
Svesni da je u američkom kapitalizmu razlika između konzervativca i liberala ekvivalentna onoj između vuka i lisice, The Roots odmah posle debija Organix beže glavom bez obzira od slatkorečivosti predatorske bele kritike i provode veći deo devedesetih trudeći se da ne postanu elitistička igračka istočne liberalštine.

17/02/03
Bez obzira na to koliko su zbunjena njegova uverenja bila, Joe Strummer je ostao iskren i strastven. Uvek se borio protiv svetskih nepravdi, i gurao sebe napred kao umetnika.

09/01/03
U ovom članku drugovi iz nigerijskog marksističkog žurnala Workers' Alternative ulaze u suštinu muzike gospodara afrobeat-a, pokojnog Fela Anikulapo Kutija, koji je preminuo 2. avgusta 1997. Ovaj članak je originalno napisan na godišnjicu njegove smrti. Ovaj umetnik, malo poznat izvan afričkog kontinenta, bio je ekstremno popularan među afričkom radničkom klasom i omladinom zbog revolucionarnog sadržaja njegovih stihova i muzike.

[ na početak | nazad | kontakt ]

POBUNJENI UM web magazin (www.come.to/crveni), kontakt: proleter@email.com
Svako korišćenje, kopiranje i distribuiranje materijala je dozvoljeno, izuzev u komercijalne svrhe. Molimo vas da sačuvate oznaku izvora sa koga je materijal preuzet.