POBUNJENI UM - web magazin

oblast: LITERATURA


05/10/03
Pošto pedagoška teorija treba da osvetljava put pedagoškoj praksi, uvereni smo da će osnovne misli Marksa i Engelsa o vaspitanju i obrazovanju, sakupljene u ovoj knjizi i sređene po glavnim temama, pomoći i našim pedagozima i prosvetnim radnicima uopšte u produbljivanju pedagoške teorije i u naučnom zasnivanju pedagoške prakse. Razume se da materijal sabran u ovom zborniku daleko prelazi okvir čisto stručno-pedagoškog interesovanja i da može korisno poslužiti i marksističko-teoriskom uzdizanju radničke klase, sindikalnih funkcionera, šireg kruga javnih radnika itd.

25/08/03
Svi su slobodni upustiti se u tržišnu utrku - isto kao što smo svi slobodni svojim vozilima sudjelovati na kakvom rallyu. Nijednom vozaču nije zabranjeno ukrcati se u svog Yuga i prijaviti se za rally - ključno je pitanje kolike su mu šanse za uspjeh? I koliko mu njegov, pretpostavimo, savršeni vozački talent može pomoći kada se suoči sa prvom pješčanom dinom na svome putu?

01/08/03
Proletera stid zahvaća kad sa svog radnog mjesta, u plavom, prljavom kombinezonu, izlazi da bi u obližnjoj trgovini kupio kruh i jedno malo pivo koje će popiti za vrijeme ručka. On se stidi pred onima koji u svojim odjelima diskutiraju o tome koju su tajnicu kada povalili na zadnjem sjedalu svog Mercedesa. On se stidi pred onima koji njegovu krv sišu i njome pune svoje vampirske zalihe. No buržuje stid ne zahvaća - oni očito posjeduju serum koji taj opaki osjećaj instantno otklanja. Što li onda zapravo tjera proletera da sam sebe ponižava kada, skidajući svoju radničku odjeću i oblačeći neke prikladnije krpe, izriče podršku svojim izrabljivačima?

05/08/01
Osvrt Alena Vudsa na "Izdanu revoluciju" Lava Trockog, i analiza situacije u Rusiji.

15/02/00
Problemi siromašnih ne mogu biti rešeni milosrđem i snishodljivošću. Nema rešenja za njihove probleme osim emancipacije od siromaštva i bede kao takvih u celini. Za sve hvalospeve o milosrđu u mojim spisima, mogu dobiti najviše literarne i žurnalističke nagrade, ali beda siromaha ne možebiti eliminisana. Samo može biti još gora.

04/11/99
Odličan uvod Alena Vudsa i Teda Grenta za tekst Trockog 'Marksizam u našem vremenu', "Relevantost marksizma danas".

10/07/99
"Da bi se izvršila transformacija društva, nije dovoljno da je stari sistem u krizi. Bez obzira kako oštra bila kriza, postoje moćni interesi koji zavise od očuvanja statusa quo nad prihodima, privilegijama i prestižom i oštro se suprotstavljaju svim pokušajima promene društva."

30/06/99
Uvod Alena Vudsa za knjigu "Rusija: od revolucije do kontra-revolucije" Teda Grenta. Knjiga se bavi ruskim društvom u periodu od Oktobarske Revolucije do danas.

[ na početak | nazad | kontakt ]

POBUNJENI UM web magazin (www.come.to/crveni), kontakt: proleter@email.com
Svako korišćenje, kopiranje i distribuiranje materijala je dozvoljeno, izuzev u komercijalne svrhe. Molimo vas da sačuvate oznaku izvora sa koga je materijal preuzet.