POBUNJENI UM - web magazin

oblast: ISTORIJA


09/05/04
Kapitalisticka štampa, uceni profesori i buržoaski analiticari se zanimaju »tajnama Sovjetskih arhiva« vec mnogo godina. Postojale su spekulacije o »strašnim tajnama komunistickog režima« sa kojima bi se potvrdio zlobni karakter komunizma. Posle dogadaja iz kasnih 1980-ih i radnih 1990-ih, istoricarima je konacno dozvoljeno da udu u Sovjetske arhive. Trebalo bi da ocekujemo mnogo stravicnih optužbi. Ali, rezultati za buržoaske istoricare bili su previše razocaravajuci.

01/11/03
Istorija/Žene razbijači okova: A. Kolontai (latinična / ćirilična verzija)
Unatoč tome što njeno ime ne nalazi mjesta u prividu našeg svijeta, iza njega se krije oslobođena i moćna žena čija sloboda i moć nisu bili prividni. Upravo je ona taj traženi i isčekivani primjer žene koja svoju snagu nije temeljila na robovanju nečovječnom stanju izrabljivanja i opresije, već ju je našla u aktivnoj, svijesnoj i slobodnoj realizaciji vlastitog identiteta. Svi koji odgovore traže mnoge će naći u njenom imenu; Alexandra Kollontai - žena razbijač okova.

16/09/03
Teško je reći ima li žene koja se tijekom svog života uzdigla toliko visoko iznad muških glava, ali je sigurno da nema žene koje su se cijele vladajuće klase "superiornih" muškaraca toliko prestravljeno bojale. Bojale su je se toliko strašno da su izlaz iz svog straha mogli pronaći jedino lomljenjem njezine lubanje i bacanjem njenog tijela u kanal da što prije istrune i tako je udalji što dalje s lica zemlje. O njoj nećete učiti u školi, djevojčicama koje se borbeno hvale svojim feminizmom njeno ime ništa ne znači, a ipak je to ime ostalo čvrsto ugravirano u povijest borbe čovjeka za čovječnost; borbe žena za sebe. Ipak se komadić njene smrskane lubanje nalazi u srcima svih koji je znaju i poštuju.

19/08/03
Neosporno, kvislinška propaganda je stvarala i razvijala kult Nedića kao "oca nacije" sa ciljem bezgranične i sveukupne integracije Srbije u naci-fasistički "novi evropski poredak", uprkos činjenici što su upravo nosioci tog poretka - sila osovine - kršeći međunarodno ratno pravo, sprovodile surovu politiku totalnog uništavanja srpskog naroda.

31/05/02
Raš nije dozvolio da mu vežu oči. Strijeljanja su izvršila osam vojnika Mađara, pod komandom jednog kapetana Mađara. Šižgorić je gledao osam strijelaca i rekao im: 'Zar vi, vojnici, za čiji smo se bolji život borili, hoćete da nas strijeljate'. Na to je jedan od vojnika, koji su trebali da pucaju, pao onesvješćen. Prva naredba nije izvršena dok se onesvješćeni nije zamenio drugim.

11/04/02
Socijalizam u jednoj zemlji predstavljao je napuštanje internacionalizma. Internacionalizam nije bio, i ni danas nije stvar od sekundarne važnosti za marksizam. To je bio preduslov za izgradnju socijalizma u Rusiji kako je Lenjin više puta objasnio. Ni zaostala Rusija niti bilo koja druga zemlja nemaju dovoljno resursa potrebnih za izgradnju višeg stupnja društvenog uređenja. Oruđa potrebna za takav ekonomski, tehnički i kulturni napredak zahtevaju udruživanje i harmonijsko planiranje resursima na nivou svetske ekonomije. Sada je spalo na Trockog da odbrani ovu ideju.

04/02/02
Kako bilo, događaji u Jugoslaviji su se drugačije odvijali od onih u istočnoj Evropi. U drugim zemljama istočne Evrope partizani su uglavnom bili vrlo slabi, nepostojeća ili grupacija u embrionskoj fazi razvoja kada je stigla Crvena Armija. U onim u kojima je postojao masovan otpor, bilo je specijalnih okolnosti kojih nije bilo u Jugoslaviji.

19/01/02
Titoizam je bio izraz oslobodilačke borbe jugoslovenskih partizana protiv fašisticke vladavine, višenacionalne države i nekoliko decenija koje su donele jugoslovenskim narodima naširoko mir i relativno blagostanje. Ali je titoizam istovremeno pripremio put u katastrofu zadnjih godina.

30/06/99
Uvod Alena Vudsa za knjigu "Rusija: od revolucije do kontra-revolucije" Teda Grenta. Knjiga se bavi ruskim društvom u periodu od Oktobarske Revolucije do danas.

[ na početak | nazad | kontakt ]

POBUNJENI UM web magazin (www.come.to/crveni), kontakt: proleter@email.com
Svako korišćenje, kopiranje i distribuiranje materijala je dozvoljeno, izuzev u komercijalne svrhe. Molimo vas da sačuvate oznaku izvora sa koga je materijal preuzet.